Există o sumedenie de oportunități într-o mare de probleme, iar un antreprenor învață să le vadă. Mare parte din antreprenorii de azi au crescut profesional, la început, ca angajați, în echipe de oameni talentați de la care au învățat primele reguli de business. Aceasta este și povestea lui Dan Berciu, consultantul AdWise în domeniul financiar. Drumul lui Dan Berciu în complexa lume a businessului începe în anul 2000, cu o practică de vară la rafinăria Vega. Aceasta i-a deschis orizontul către un lung internship la Petromidia, odată cu achiziția rafinăriei de către Rompetrol. În ultimul an de facultate a primit și oferta de angajare. Toate acestea au venit cu multă muncă și cu sacrificii, dar au creat și o fereastră extraordinară de oportunitate.
Educație: Studii postuniversitare în Management la Universitatea din Liverpool (2019); Master în Contabilitate Internațională la ASE (2006); Licență în Contabilitate la UPG (2004).
„Cea mai importantă decizie a fost să-mi părăsesc orașul, prietenii, tot contextul personal în 2001 și să accept rolul de la Constanța. Astfel, am deschis calea la ceea ce a urmat”, își amintește Dan Berciu. După angajare, au venit patru ani de traiectorie ascendentă pe fundalul unor provocări complicate. Petromidia era în restructurare, iar frecvent apăreau situații greu de gestionat. Eforturile și implicarea i-au fost recunoscute, așa că i-a fost oferită o poziție de manager (CFO divisional) pentru două dintre firmele mai mici ale grupului. „Pentru mine, această perioadă a fost cea mai importantă, deoarece bazele ca manager și gândire antreprenorială acolo mi le-am pus. Acolo am dobândit instinctul de a gândi în soluții și oportunități”, explică Dan Berciu. Tot la Rompetrol a avut norocul să lucreze cu o echipă de management de excepție: oameni de la care a învățat multe și despre care spune că au avut un rol esențial în formarea sa. „Pot să confirm din experiența la prima mână că a te alătura unui grup de oameni potriviți la momentul oportun face diferența. Asta a însemnat, pentru viitorul meu, că am ajuns să iubesc antreprenoriatul, am învățat să caut oportunități într-o mare de probleme, am învățat să nu accept confortabilul «nu se poate», am învățat că orice se poate schimba, oricât de mare sau de mic. Și mi-a marcat evoluția timp de 20 de ani”, explică Dan Berciu.
Experiența deschide drumul consultanței
Deși făcea parte din Boardul de Management, în 2007 pleacă din companie. Apoi, timp de șase ani, ocupă diverse roluri în companii medii și mici, unde își fructifică și își rafinează competențele în domeniul restructurării și eficientizării. În 2013 face primul pas spre consultanță, consiliind un grup internațional din zona FMCG în eficientizarea și implementarea de procese de decizie din România. A urmat un proces de turnaround pentru o companie antreprenorială din domeniul logisticii, iar în 2015 alege să plece pentru o misiune de doi ani în Emiratele Arabe Unite pentru un proiect de transformare a unei afaceri antreprenoriale din industria de Waste Management și Reciclare. Aici a condus două echipe care aveau în total douăzeci de membri cu zece naționalități diferite, cinci religii și o sumedenie de obiceiuri care de care mai interesante.
În anul 2017 începe aventura alături de Dragoș Anastasiu. Se alătură echipei Eurolines întâi în calitate de consultant (Outsourced CFO), iar apoi devine full-time parte a echipei, asta până în 2019, an marcat de exitul din businessul de agenții de turism. Din 2019 coordonează operațiunile financiare, IT și de eficiență ale Aplast, parte a EMSA Capital, din poziția de consultant/outsourced CFO.
De-a lungul timpului, Dan Berciu a învățat o serie de lecții extrem de folositoare. Pe unele le-a deprins doar privind, ascultând și analizând, în timp ce pe altele le-a trăit pe propria piele. Astfel, a învățat pe banii proprii și pe timpul său că e bine să eviți a căuta perfecțiunea în dezvoltarea unui produs, în cazul său din domeniul IT. O astfel de strategie nu este deloc prietenoasă cu resursele pe care le deții, iar asta poate să însemne eșecul demersului antreprenorial. De mare ajutor, mai ales în relația cu diverși parteneri sau cu colegii pe care îi coordona, i-au fost și sfaturile pe care le-a primit. Astfel, de la Adrian Volintiru, pe vremea când lucrau împreună la Rompetrol, a învățat că orice ai face în viață, oricât de deștept ai fi, condiția este să fii serios. Un alt sfat important a venit de la Dragoș Anastasiu: „Privește-l pe cel din fața ta ca pe un egal dacă vrei să rezolvi o situație.” De altfel, toată colaborarea cu partenerul său din echipa AdWise a avut un impact major în modul în care vede acum lumea businessului, Dan Berciu admirând filosofia lui Dragos Anastasiu și energia de care dă dovadă. „Adaptarea și deschiderea către orice oportunitate și opțiune au fost pentru mine marile câștiguri ale acestei perioade”, este convins Dan Berciu. De altfel, așa a luat naștere și AdWise, dintr-o idee generoasă, aceea de a fi alături de antreprenorii români, și prin formarea unei echipe de profesioniști recunoscuți în lumea businessului. „Prin experiența noastră ca echipă putem oferi acele avantaje competitive antreprenorilor pentru a reduce decalajul de acces la know-how față de corporații”, conchide Dan Berciu.
Hobby-uri: Lui Dan Berciu îi place să citească – ideal într-un luminiș din pădure – și să redescopere România, împreună cu familia. Astfel, își aduce aminte cine este, cui aparține ca moștenire și își fixează repere la care se poate întoarce oricând cu drag.