George Leca a urmat Facultatea de fizică, iar aceasta i-a deschis apetitul pentru matematică, statistică și teoria întregului. Atunci, în anii studenției, avea toate atuurile să facă o frumoasă carieră în domeniul cercetării. Pasiunea sa însă l-a condus pe un alt drum fascinant, cu la fel de multe necunoscute: lumea businessului.
Invitat să contribuie la acceleratorul construit de CERN la Geneva cu un model matematic la care lucra, George Leca a intrat în contact cu o serie de companii care produceau tehnologie avansată. Experiența a fost una revelatoare, acesta realizând că locul lui este în zona privată din industrie. Astfel, începând cu 1995, a ocupat poziții regionale în companii multinaționale, a făcut strategy execution, guvernanță corporativă sau management de portofoliu. Din 2001 a luat și calea antreprenoriatului, la început implicându-se în domeniul tehnologiei publicitare, iar apoi în consultanță și training de management de procese, proiecte, programe și portofolii, experiență de client și managementul schimbării. Toate acestea au fost dezvoltate în același timp cu joburi provocatoare și de mare răspundere, dar și cu o lungă serie de cursuri și specializări. Pasionat de educație, George Leca a studiat, printre altele, Project Management, Organisational Behaviour și Sales Force Management, Telematics, Robot Processes Automation (RPA)sau Strategic Thinking.
„Întotdeauna am avut mai multe roluri, activități și proiecte în paralel și cred că asta îmi definește cariera”, explică el. Învățând atât de mult, a fost capabil să ia cele mai bune decizii în situații complicate. Cu toate acestea, nu i-a fost ușor când a trebuit să se adapteze la culturi noi. Din 2001, timp de zece ani, a lucrat în Londra, experiență din care a învățat multe. Astfel, întoarcerea în România, generată de un rol de top management în cea mai mare companie de telecomunicații din țară, a dat frâu liber ambițiilor sale antreprenoriale.
Accentul e pe educație
Educația este una dintre marile pasiuni ale lui George Leca. Cofondator al Asociației pentru Valori în Educație, ONG care are ca obiectiv transformarea sistemului educațional din România într-unul care să promoveze respectul, onestitatea, spiritul de echipă și responsabilitatea, acesta consideră că una dintre marile sale realizări este tocmai evoluția acestui proiect, care a ajuns să implementeze cele mai scalabile proiecte sociale din România, impactând în bine zeci de mii de copii. Tot în sfera educației, deține o afacere ieșită din tipare. Este vorba despre Horse Eye, o companie de educație asistată de cai pentru oamenii din business. Ideea i-a venit datorită experiențelor personale avute ca urmare a practicării sporturilor ecvestre. „Ar fi nedrept să nu mărturisesc că, deși am fost la multe școli, totuși cele mai valoroase lecții de generozitate, responsabilitate, leadership, le-am primit de la caii mei”, povestește George Leca. Pe acestea, înainte să le transforme în suport de curs, le-a aplicat atât în demersurile antreprenoriale, cât și în cadrul companiilor de IT și telecomunicații sau din industria bunurilor de larg consum pentru care a lucrat sau a companiilor din numeroase alte industrii pe care le consiliat. Poate și datorită însușirii acestor lecții, nu a avut niciun un eșec major în carieră. În plus, dincolo de competențe profesionale, i-au fost de mare ajutor capacitatea de a vedea lucrurile în ansamblu și adaptabilitatea. Aceste calități, împreună cu bogata sa expertiză, reprezintă un mare avantaj competitiv al AdWise, o echipă ai cărei membri au competențe și abilități complementare și care astfel vor putea oferi cele mai bune soluții antreprenorilor. „Aici am ocazia să îmi pun amprenta vis a vis de flexibilitate, agilitate, simplitate și o experiență foarte bună de client. Îmi doresc ca AdWise să fie pentru antreprenori compania «top of mind» atunci când au nevoie de ajutor consistent în afacerea lor”, mai spune George Leca.
Un hobby cusut cu adevărate opere de artă
George Leca este un mare colecționar, cunoscător și restaurator de mașini de cusut fabricate înainte de 1900. El este fascinat de poveștile producătorilor acestor mașini, în acele timpuri vârful tehnologiei, de poveștile celor care le-au avut în posesie și le-au folosit, de mecanică, de inovațiile încorporate în ele și de designul lor. De altfel, el le privește drept adevărate opere de artă. Urmând aceeași linie, o personalitate pe care o admiră mult este Isaac Merritt Singer, cunoscutul fabricant american al mașinilor de cusut Singer, pe care îl consideră primul capitalist al lumii. Acesta ar fi introdus o serie de concepte care acum ni se par comune, cum ar fi plata în rate, buy-back, construcția fabricii lângă piața locală sau ideea de „user experience”.